Egyszer egy rendhagyó kéréssel kerestek meg egy szomszédos országból. Egy induló lakberendezéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosa keresett meg, hogy tudnék-e festeni számukra art deco stílusú selyempárnákat.

Az üzletük nyitás előtt állt, amiben magas minőségű, art deco stílusú bútorokat és lakberendezési tárgyakat akartak forgalmazni. Nem tudom, hogy elindultak-e, mert sajnos akkor csapott le a korona vírus második hulláma a teljes lezárásokkal. Ez a mi közös tervezői időszakunkat is jócskán elhúzta, hiszen egyszer sem tudtunk személyesen találkozni, azóta sem.  De azért született három nagyon szép megoldás, amit meg is vásároltak.

Nagyon örültem a megkeresésnek, mert nagyon szeretem ezt a stílust. Annyira kortalan a szögletes vonalvezetésével, letisztultságával, hogy azóta is megállja a helyét a lakberendezésben. Sőt! Az igazán elegáns otthonokban és szállodákban elengedhetetlen néhány ilyen stílusú bútor, tapéta, dísztárgy, vagy párna. De nézzük, hogyan is kezdődött a közös munkánk, és mi lett a végeredmény.

Innen indult a munka

Küldtek néhány képet ötletindítónak, ami valójában domborművekről készült. Aztán jött valamilyen plakátról kép. Ezeket kellett átalakítanom, hogy jól nézzenek ki párnán.

118464456_3292214357532677_4388156281892007915_n

Nekiültem tanulmányozni az art deco stílusjegyeit, lakberendezési kiegészítőit, vonalvezetését. De a kérés az volt, hogy a fekete és az arany domináljon. Az árnyalások miatt azért kénytelen voltam bevonni még két bézses árnyalatot és egy kis barnát is.

IMG_5755-800
IMG_5753-800
IMG_5754-800
IMG_5752-800

A munka úgy kezdődött, hogy kinyomtattam a képeket fekete-fehérben, majd elkezdtem méretarányosan felrajzolni egy papírra a mintát. Itt még könnyű dolgom volt, mert használhattam vonalzót a szép egyenes vonalakhoz és a szögletes formákhoz. Aztán egy vastagabb selyem anyagot szereztem be, mint amit a kendő festéshez szoktam használni. A kendő anyag erre nem lett volna alkalmas, mert egy vastagabb selyemnek jobb a tartása, és a színek még telítettebbek rajta. Viszont a kifeszített selymen nagyon nehéz nyílegyenes vonalat húzni szabadkézzel. Még felrajzolni sem egyszerű a csúszós selyemre ilyesmit. Aki már festett selymet, az tudja, hogy miről beszélek. Ráadásul javítási, törlési lehetőség nincs.

Aztán elkészítettem az első darabot. A megrendelő viszont sokkal feketébbre és sokkal aranyabbra gondolt, ezért elkészült egy másik, végleges változat is. Ez valóban sokkal izgalmasabb lett a két domináns színtől. A fekete szinte bársonyos fényű, és ez még inkább kiemeli az arany csillogását.

Majd ezzel a dominanciával készítettem el a másik fekete-arany mintát is Ikaroszról. A sok vonaltól káprázott a szemem. Nagyon kellett figyelni, hogy azt a részt aranyozzam be, amit eredetileg gondoltam. Fárasztó, hosszadalmas, de nagyon izgalmas munka volt.

Szerintem nagyon szépek együtt. Így néznek ki végleges formájukban, párnaként:

art deco stílusú párna

Új variáció

Közben jött még egy ötlet, hogy legyen fekete-ezüst mintájú párna is, amihez ez az inspirációs ötlet jött:

art deco stílusú díszítő elem

Sajnos nem tudtam kideríteni, hogy kinek az alkotása, hol látható most és mi a címe. Ezt nagyon sajnálom. Remélem egyszer megláthatom valamilyen múzeumban. Az árnyékok játékát kellett valahogy síkban megjelenítenem. Ezt már teljesen magamtól rajzoltam meg. Az ezüst és a fekete mellett szürke színt is használtam.

Aztán a párnák hátoldalának a hófehér selymet szép homogén feketére festettem, és egy varrónővel párnát készíttettem belőlük. A fekete-ezüst párna ilyen lett:

IMG_5903-1000

Nagyon örültem ennek a megkeresésének, ami végül itt véget is ért sajnos a fentebb említett okokból. Szép kihívás volt. Szeretek egyedi elképzeléseket megvalósítani. Keressetek bátran az ötleteitekkel. Ha megvalósítható a selyemfestés eszközeivel, akkor nagy valószínűséggel vállalni fogom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: