Ha valami érdekes technikával készült dolgot látunk, általában kíváncsiak leszünk arra, hogy hogyan készülhetett. Ez a kíváncsiság különösen érvényes azokra, akiknek van valami kézműves vagy művészi hobbija. Én is nagyon szeretek olyan kisfilmeket nézni és leírásokat olvasni, amik betekintést engednek egy-egy mesterség technikai fogásainak hátterébe. Ezért gondolom, hogy biztosan többen érdeklődnek a selyemfestés iránt is. Én nagyon ritkán tartok oktatást vagy workshopot, de nagyon szívesen közlök képi anyagot a munkámról és annak hátteréről, ami jelen esetben az életfa motívum.

Most egy saját tervezésű négydarabos párna szett készítését szeretném bemutatni. A rajzokat teljesen egyedileg készítettem. Mind külön egy-egy életfát ábrázol. Erős népies hatás érződik rajtuk. Valahogy azt érzem, hogy az életfa ábrázoláshoz ide kell visszanyúlni. 

Madárkás életfa, selyempárna
Gyöngyös életfa, selyempárna

Mi is az az életfa motívum?

A fa minden esetben a családot szimbolizálja. A gyökerek az ősöket, vagyis lemenőinket. Az ágak közvetlen rokonainkat és leszármazottjainkat, vagyis a gyermekeinket. Az, hogy kinek milyen terebélyes a családfája, az valójában a szerencsén múlik.

Tulipános életfa, selyempárna
Leveles életfa, selyempárna

Egy családfa ábrázolásba belevihetjük vágyainkat is a jövendőbeli vágyott életünkről. Sok ággal, virággal és gyümölcsökkel. Segíthetjük ezt szimbólumokkal, hogy kiteljesedjenek. Ilyen például a Nap és a Hold, mely az örök Férfi és Női szimbólum. A hajtások, levelek és virágok a gyermekáldás és az arra vágyás szimbólumai. A szív természetesen a szereteté és a szerelemé. A magok a termékenység szimbólumai. De ne feledkezzünk el a páros madár motívumról sem, ami a természetesen szintén a szerelem és a pártalálás szimbóluma.

Levél motívumos életfa
Madárkás életfa, selyemre festve

De térjünk vissza a technikához. Először a párna méretének megfelelően készítettem papírra négy rajzot. Aztán ezeket külön-külön felmásoltam a selyemre. Majd felfeszítettem a selymet a keretre, és kontúrozóval megkontúroztam.

Selyemfestés

Megvártam, míg megszárad, és aztán kezdődhetett a festés. A selyemfestéshez speciális selyemfestéket kell használni. Én ebben az esetben vasalóval fixálható festéket használtam. A fixálás után a selymen festék mosható és tartós lesz. Amikor ez is megszáradt, akkor levettem a selymet a keretről és fixáltam a színeket, összevarrtam a párna oldalait.

Tulipános selyempárna festése
Tulipános selyempárna

A minta minden esetben csak az egyik oldalán volt a párnáknak. Boltban vásárolható fehér huzatú párnabetét került bele.  

Gyöngyös életfa selyempárnán
Levélmotívumos életfa selyemre festve
Madárkás életfa selyemre festve

Aki szereti a kissé mesés, népies hatású ábrázolásokat, annak biztosan elnyerte a tetszését.

Az elkészült párna a webáruházban meg is vásárolható: https://www.enkisboltom.hu/egyeb-selyem-termekek/parna/selyem-parna-001

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: