1. május. San Francisco. San Franciscoban mindig fúj a szél, ezért kellett egy selyemsál. Vittem is egyet magammal. Texasi tartózkodásunk alatt a férjemet egyszer elküldték San Franciscoba egy néhány napos munkára. Kiegészítettük egy hétvégi kirándulással az utat, hogy alaposan bejárhassuk a várost. Az első nap után a lépésszámláló óránk 17 kilométert mutatott. Észre sem vettük, hogy ilyen sokat mentünk, annyi volt az élmény. Nagyon furcsa volt az időjárás, mert bár javában tavasz volt, délelőtt mégis felhős volt az ég, hatalmas volt a köd és a pára, és igen csípős volt az idő. Dideregve kezdtük a barangolást. Furcsa módon az egész napi járkálás közben estére mégis lepirult az arcunk.

Selyemsállal San Franciscoban

Az élmény feledhetetlen volt. Az utcák elképesztően meredekek. Sokszor úgy éreztem, hogy jobb lenne négykézlább menni. Alföldi emberként el sem tudom képzelni, hogy az emberek hogy tudnak leparkolni ezekben a lejtős utcákban, majd minden gond nélkül elindulni az autóikkal.

San Francisco utca

Érdekes látni saját szemünkkel azokat a házakat és utcákat, amiket addig csak filmekben láthattunk. Szép és rendezett minden. Sok a virág, az emberek békések és persze gazdagok. Az ingatlan árak az eget súrolják. Látnivaló van bőven. A meredek utcákat és különleges domborzatot nézve a hegytetőről, elég hidegrázós élmény tudni azt, hogy egy olyan helyen van a város, amit bármelyik másodpercben hatalmas földrengés sújthat.

San Francisco látkép San Francisco látkép/2

De amint megpillantjuk a gyönyörű vörös Golden Gate hidat, már el is illant a negatív gondolatunk. Átkelni rajta pedig igazán különleges élmény.

Golden Gate

Kihagyhatatlan program a móló. „Sétálni a mólón” nem ugyan az, mint itthon sétálni a mólón. Ez a móló nagyon más. Tele van éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel, és ne feledkezzünk meg a különleges látnivalóról sem, vagyis a hatalmas, lustán sütkérező fókák seregéről sem. Óriási látványosság, ami vonzza a turistákat, de meg kell hagyni, hogy igen büdösek ekkora tömegben.

Rozmárok a mólónál Rozmárok sütkéreznek a mólón

Egyedülálló közlekedési eszköz a meredek utcán közlekedő villamos, melyet még mindig kézzel, emberi erővel fordítanak meg, hogy ismét irányba álljon a végállomáson. Ki gondolná, hogy itt meg van engedve a menet közbeni nyitott ajtóban, lépcsőn való kapaszkodás is. Tény, hogy ritka nagy élmény.

Villamossal San Franciscoban Villamos vonal San Franciscoban

A Zig-Zag utca csodás növényei közt felkaptatni nem könnyű, de megéri. Nem véletlen, hogy az autósok is sorban állnak az utca előtt, hogy lejöhessenek rajta csak egyszer elképesztő óvatossággal, folyamatosan taposva a féket. A látvány feledhetetlen. A helyiek türelemmel viselik a turisták fotózkodását az utca közepén. Ők is élvezik, hogy a hely ahol laknak, a világ egyik legkülönlegesebb városa.

Zig Zag utca San Francisco Zig Zag utca és mi

A kínai negyedet se felejtsük ki. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el senkinek azt a boltot, ahol hatalmas, élő békákat és teknősöket lehetett vásárolni kilóra. Eredetileg itt akartunk ebédelni ebben a negyedben, valami eredeti kínai finomságot. Ezek után egyáltalán nem is ettünk semmit.

 Kínai negyed San Francisco Kínai selyem köntös

De kárpótlás képpen találtunk egy selyem boltot, ahol elképesztően szép, kézzel festett köntösöket lehetett kapni. Jó lenne egyszer egy ilyen festő műhelybe is bepillantani.

Meg tudom csinálni én is! San Franciscoban a mólón

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: