Nőszirom minta – A nagy klasszikus

Nőszirom minta – A nagy klasszikus

A nőszirom, vagy írisz minta, az egyik legrégebbi mintám. Nagy kedvencem, mert a virág különleges formája, hatalmas lágy szirmai, gyönyörű színgazdagsága és színátmenetei csodálattal töltenek el. Már csak hab a tortán, hogy egyes fajtáinak nagyon finom, diszkrét illata is van. Jobban nem is tükrözhetné az egyenes tartású, koronát láthatatlanul fején viselő, kitartó, nőies nő jellemvonásait.

Ez a virág gyorsan szaporodik és évelő, viszonylag igénytelen, és vágott virágnak is alkalmas. Sok változata ismert. Neve a latin szivárvány szóból ered, és ez utal a nagy színgazdagságára is. A tavasz egyik legszebb virága.

Nem véletlen, hogy én is nagyon szeretem. A kertemben is több méter hosszan ültettem már belőle.

A kék és a lila árnyalatú virágokat szeretem megfesteni, de létezik belőle sárga, és barnás árnyalatú, valamint olyan is, ami már szinte fekete, annyira sötét színű.

Íriszes selyemsál, Csajbók Márta selyemfestő

Szoktam variálni a sálak alap színét is. Ha világos kékre festem, akkor nagyon fiatalos, friss, tavaszi hatású. Ugyanezt érem el akkor is, ha világos zöld színű alapot adok a virágok hátterének.

Tavaszi selyemsál
Kézzel festett selyem
Üde tavaszi selyemkendő írisszel/2
Üde tavaszi selyemkendő írisszel

Ha mély, sötét kékre festem, arany kontúrozóval, akkor nagyon elegáns darabbá alakul.

Elegáns, kézzel festett selyemsál nőszirommal
Egyedi, kézzel festett selyemsál
Elegáns selyemsál, íriszekkel, kézzel festett

A világos tavaszi kéket, ha ciklámen széllel kombinálom, akkor szinte bohém hatást érek el vele. Ugyanez vajszínű széllel kombinálva egy visszafogott, kortalan viseletté alakul.

Bohém hatású íriszes selyemsál
Elegáns tavaszi kézzel festett sál

Természetesen képecske formában is megfestettem már, egy vagy több virággal.

selyemkép nőszirommal
Selyemkép íriszekkel
Selyemkép nőszirommal, kék

Ennél a virágnál ugyanúgy, mint az orchideánál, lehet leginkább alkalmazni az akvarell technikát. Igen, a selyemfestésben is van ilyen. A színek egymásba mosását jelenti. Gyönyörű színátmenetek alakulnak ki. A nehézségét, szépségét és varázsát az adja, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy mire megszárad a selymen a festék, pontosan, hogy is fog alakulni a színátmenet. Ez abból adódik, hogy a selyemszálak közt épp mennyi festék van. A festék mennyiségének száradása pedig a szoba hőmérsékletétől is függ. Tehát a teljes végeredményt én is csak hosszú percekkel később látom meg. Természetesen a több, mint 20 évnyi tapasztalat azért sokat segít.

Nőszirom minta

Ebből a mintából szinte mindig van készleten egy-két selyemsál vagy kendőcske. Gyönyörű, megunhatatlan minta. A vásároknál használt rollapom fejlécében is ezt a mintát használtam fel.

Csajbók Márta selyemfestő


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük