Chichen Itza

Chichen Itza – Bakancslista selyemsállal

2015. március. Mexikó. Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert eljuthattam az egyik olyan helyre a világon, ami benne volt a „Bakancslistám”-ban. Nem más ez, mint a Chichen Itza maja-tolték romváros Mexikóban. A Yucatán-félsziget északi részén található. A város annak idején a föld alatt lévő hatalmas vízgyűjtő területre épült és három kút is volt benne. Ezek a kutak időnként kiszáradtak, majd természetesen újra töltődtek. Az ott lakó népesség is ennek aranyában változott. Ezeket a kutakat cenote-nak nevezik. Én is voltam egy ilyennél, amit nem sima kútként kell elképzelni, hanem inkább, mint egy földalatti barlangot. Gyönyörű, kristálytiszta a vize, amiben úszkálni is lehet. Búvárkodtunk mi is egy kicsit. A víz tiszta és kellemesen hűs volt.

 

Chichen Itza

 

De maradjunk a városnál, ahol a toltékok honosították meg Kukulkán, vagyis a tollas kígyóisten tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Fantasztikus élmény volt ott sétálni a réges-régi sportpályán és az áldozati helyeken.

Chichen Itza romváros

Hihetetlen, hogy még mindig milyen szépen látszanak a faragások a köveken. A pontos illesztések pedig felfoghatatlanok a mai mérnöki tudomány hiányát figyelembe véve.

Chicen Itza romváros

Amikor 2000 környékén megfestettem a több darabos maja naptárról készült alakokat egy-egy selyemképre, csak remélni tudtam, hogy egyszer tényleg ott lehetek Mexikóban. Sajnos csak néhány órát tölthettem itt, ahol talán egy egész nap is kevés lett volna arra, hogy addig álljak a romok előtt, ameddig akarok.

Chichen Itza romváros

De egy szervezett út keretében ennek nem sok esélye van. Én így is boldog voltam, mert ez a nap épp a házassági évfordulónkra esett. Ennél szebb dolog nem is történhetett volna velem és a férjemmel ilyen sok együtt töltött év után. Természetesen nem hagyhattam ki a nagy alkalmat, hogy itt is megsétáltassam az egyik selyemsálamat.

Chicen Itza romváros

Azért említsünk meg néhány tényt a városról is. Ezt a várost a maják alapították 435 után. Az itt épült maja templomváros kiterjedése körülbelül egy kilométer volt. Lakói kizárólag maja főpapok és magas funkcionáriusok voltak. A alacsonyabb rangú hivatalnokok és földművesek a város körüli síkságot népesítették be és innen látták el a városlakókat. Chitchén Itzá két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja. Az egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007. július 7-től a világ hét új csodáinak egyike.

Chichen Itza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: