Így készült az „Univerzum szeme”.

A selyemfestők sokféle technikával dolgoznak. Én leginkább a kontúrozós technikát szeretem, mert ezen belül nagyon szép, úgynevezett akvarell technikát is lehet alkalmazni. A nagyobb virág motívumokat így szoktam elkészíteni. Csodás, realisztikus hatásokat lehet elérni a színátmenetekkel.

Most viszont egy általam nagyon ritkán használt technikáról szeretnék írni. A só technika hatása akkor a legjobb, ha speciális, viszonylag nagy szemű, úgynevezett effektsóval végezzük. Ezt az anyagot könnyen be lehet szerezni hobbiboltokban. De ki lehet próbálni a sima sóval is. Természetesen minél eredetibb, tisztítatlan, nagy szemű sót érdemes használni.

Régebben ezt az effektet akkor használtam, ha mondjuk egy napraforgó barna tányérját akartam stilizáltan megfesteni. Most egy különleges, intuitív alkotáson szeretném bemutatni, aminek az „Univerzum szeme” címet adtam.

Elég kontrasztos színeket válogattam össze, hogy a mélység hatását el tudjam érni. A festést a kifeszített selyem közepén kezdtem. Hét féle színnel dolgoztam. A selyem mérete 75×75 cm.

A selyemfestésnél az anyagot mindig nagyon ki kell feszíteni. Ebben az esetben pedig viszonylag gyorsan, lendületesen kellett dolgozni. Odafigyelve, hogy a hét üveg kibontott selyemfestékhez más és más ecsetet használjak, és még csak véletlenül se keverjem össze az ecseteket.

Ha mondjuk egy világoskék festékbe nyomom az ecsetet, amit előzőleg a barna festékhez használtam, akkor az ecseten maradt festékkel elronthatom az üvegnyi festék színét. Arról nem is beszélve, hogy az alkotás is visszavonhatatlan kárt szenvedhet. Kezdőknek nem ajánlom, hogy egyszerre sok színnel dolgozzanak. Amikor ilyen jellegű színátmosásos alkotást készítünk, akkor célszerű, ha van kéznél egy pohárka tiszta víz és egy ehhez tartozó ecset.

Mivel nagy felületen történik a munka, ezért nem egyszerű, hogy a színátmosásokhoz szükséges nedvesség meglegyen. Ezt tudjuk biztosítani a vizes ecsettel.

Amikor elkészítettem a képet, és még minden része nedves, akkor jöhet az effekt só. Ha valamilyen célirányos mintát szeretnénk vele kialakítani, mint a képeken látható, kissé spirálos vonulat, akkor érdemes nagyon odafigyelve, határozottan szórni. A kifeszített selymen így is lesz néhány szem, ami elugrik.

Nagyon fontos, hogy még nedves legyen a selyem, mert a só csak így tud rajta dolgozni. A színeket kezdi kiszívni, és érdekes foltokat hagyni. Az szinte kiszámíthatatlan, hogy kerekebb, vagy hosszúkásabb foltot képez. Ezért ezt a technikát azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni, élvezik a selyemfestési technikák sajátos világát. Hiszen a selyemfesték addig változik, terjed, árnyalódik, amíg meg nem szárad a selyem. Azt ajánlom, hogy élvezzük, csodáljuk ezt a különleges világot, és engedjük el a maximalizmusunkat.

Amikor a nedves selyemre rászórjuk a effektsót, néhány percen belül már látni is fogjuk, hogy elkezdi kiszívni a színeket, ezzel együtt új mintázatot képezve. Ahogy telik az idő, folyamatosan fog változni a hatás, mindaddig, amíg meg nem szárad a selyem. Amikor teljesen száraz az egész felület, akkor egyszerűen csak le kell seperni, vagy szórni a selyemről a sót. Érdemes több órán át úgy hagyni, ha van rá lehetőségünk.

Attól függően, hogy melyik típusú festéket használtuk, már lehet is fixálni a selymet. A fixálás során már nem fog változni az effektsó hatása.

A fixálás után érdemes a selymet átöblíteni enyhe ecetes vízzel. Ez mindig frissíti és tovább fixálja a selyemfestésünket.

Aki beleszeretett a selyemfestésbe, azoknak ajánlom, hogy minél több technikát próbáljanak ki, és ne hagyják ki ezt a különleges effektsó technikát sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: