A selyem, mint alapanyag

A kínaiak több mint 5000 évvel ezelőtt fedezték fel a hernyóselymet, és egy ideig nagyon fontos kereskedelmi cikk volt, amelyet a híres Selyemúton szállítottak Európába. A selyem mára a világ számos részén fontos textilipari nyersanyaggá vált, főként ruhafélék és különböző lakástextilek készülnek belőle. Igazán inspiráló, kreatív anyag, sok képzőművész használja alkotó felületként. Én most azt szeretném megmutatni, hogy akár Te is bátran vállalkozhatsz selyemfestésre — egy kis belső motivációval, csipetnyi kézügyességgel és némi szabadidővel belőled is lehet selyemfestő! A selyemfestés nem csak igazi alkotómunka, hanem felér egy meditációval is.

A hernyóselyem a selyemhernyó mirigyváladékából keletkező finom, rugalmas szál, amelynek szövésre való alkalmasságát még a kínaiak ismerték fel több mint 5000 éve. Ha selyemfestésre vállalkozol, csak 100%-os hernyóselyemre dolgozz! Először inkább kisméretű selymeken próbálkozz, hogy megtapasztald a felfeszítést és a festékek, kontúrozók tulajdonságait, viselkedését, majd fokozatosan haladhatsz a nagyobb méretű selymek felé.

Selyemfestés lépésről-lépésre

A selyemfestésnek is különféle technikái vannak. Az akvarellfestést általában képek festéséhez használjuk, a sálak és a kendők ennél egy kicsit egyszerűbb technikával készülnek. Mi most az egyszerűbb selyemfestés technikáján megyünk végig lépésről-lépésre:

 1. Álmodd meg a látványt, és alapvonalait méretarányosan vesd papírra.
 2. Ragasztószalaggal rögzítsd a rajzot egy tiszta, sima asztalra, majd fektesd rá a selymet, és rögzítsd a rajzhoz.
 3. Óvatosan rajzold át a mintát a selyemre. Rajzolhatsz rá halványan ceruzával, vagy úgynevezett fantom tollal. Ne aggódj, a toll egy idő után – akár már másnapra – eltűnik a selyemről.
 4. Speciális tűkkel, karmocskákkal feszítsd fel egy keretre a selymet! (Lehet speciális keretet is kapni, de akár házilag is készíthetsz ilyet. Lényege, hogy olyan magas legyen, hogy a selyem festés közben ne érjen az asztal felületéhez.)
 5. Jöhet a kontúrozás. A hosszabb íveknél vegyél egy mély lélegzetet, és egyszuszra húzd végig a kontúrozót, hogy egyenletes maradjon a vonal. Várd meg, míg megszárad a kontúrozó, és csak azután kezdj bele a további festésbe.
 6. A kontúrok kitöltéséhez válogasd össze a kívánt színeket, majd egyesével töltsd ki a közöket. Száradás után a színek kicsit megváltoznak, de hamar ki fogod tapasztalni ezt, és legközelebb már előre kalkulálni tudsz a színváltozással.

Még néhány jó tanács:

 • Igyekezz minőségi festékekkel és kontúrozóval dolgozni, hogy garantált legyen a sikerélmény.
 • Vegyél többféle színű festéket és csinálj magadnak színskálát, hogy lásd, milyen lesz az üvegben lévő festék, amikor megszárad.
 • Ne spórold le a keretre feszítést, különben a minták összeragadnak.
 • Vigyázz arra is, hogy amikor a kontúrozó tubusból kezd kifogyni a festék, kicsi buborék keletkezhet, amivel elronthatod a kontúrozást.
 • Az ecsetet minden szín után jól mosd ki, hogy a festékek színe tiszta maradjon.
 • Add át Magad az alkotás élményének, és ne feledd, hogy a selyemfestéshez idő kell, de nagyon megéri, mert igazán kikapcsol és feltölt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: