Az egység újraszületése

Mandalát készíteni nagyon jó dolog! Egyszerű alapok kezdésnek.

Egyszerű alapok kezdésnek

Ne féljetek tőle! Sokan csak színezni merik a szebbnél szebb ábrákat. Én is így kezdtem annak idején. Ma már festem mindenféle technikával és kielemzem mások alkotásait. Akit érdekel az elemzés, meg is tanítom az alapokra. Én is belefeledkezek ezekbe a motívumokba újra és újra. Végtelen a variációs lehetőség a színek és formák terén egyaránt.  Teljesen kikapcsol. Bármilyen hihetetlen, de mint művészetterápia, hatalmas gyógyító erővel rendelkezik. Testi tünetek gyógyítására is jó, de a depresszióra egyenesen ajánlott! A legjobb, hogy nem kell hozzá rajztudás. Nincs korhoz és eszközökhöz kötve. Művészi fokra lehet emelni bármilyen technikával. Nincs két egyforma, mint ahogy két egyforma nap sincs. Egyszerűen csak vegyél elő egy tiszta lapot, mint gyerekkorodban és vedd elő a színes ceruzás dobozodat. Kapcsolj be valami számodra kellemes zenét ami ellazít. Nem árt egy kis füstölő, ha szereted. Ha még mindig azon aggódsz, hogy nem jön az ihlet, csukd be a szemedet és merengj el néhány percig, vagy olvasd el kedvenc versedet, idézetedet. Esetleg kezd a rajzolást grafit ceruzával, amivel megrajzolod a főbb vonalakat. Legyél nyugodt, ki fog bontakozni a csodálatos mandalád. 

Ha már több mandalát is rajzoltál, érdemes beruházni jobb ceruzákra. Nagyon ajánlom az akvarell ceruzákat, amik ugyan drágák, de olyan színátmeneteket lehet vele csinálni a végén, amikor áthúzod vizes ecsettel, hogy a szíved csak úgy repes majd és valóságos művésznek fogod magad érezni.

Ezt tovább fokozhatod különböző effekt filcekkel, melyekkel kiemelhetsz kontúrokat, rajzolhatsz bele apró kacskaringókat, pöttyöket, leveleket, csillagokat… Választhatsz arany, ezüst, vagy más árnyalatot. Csak a fantáziád szab határt.

Aki sokat színezett már előrajzolt színező füzetet, biztosan bevásárolt tűfilcekből. Ez sokszor elég nagy beruházás, de az élmény mindenképp megéri. 

Minden évben újabbnál újabb eszközökkel rukkolnak elő a kreatív és művészellátó boltok. Különleges hatásokat érhetsz el az ecsetfilccel. Ez átmenet a filctoll és az akvarell technika között.

Na és persze ott van maga az akvarell. Egyszerűbb kivitelben a vízfesték, amit gyerekkorunk rajzóráiról elég jól ismerünk. Aki ezt szerette, feltétlenül próbálja ki mandalafestésre is. Nincs is jobb annál, amikor felnőttként kicsit visszamegyünk a gyerekkorba.

Selyem mandala (ablakkép) készítése

Ha valami látványos, művészi megoldást akarsz, talán ezzel kezdeni a legegyszerűbb. Nem kell hozzá keretet sem beszerezni, mert készen is vásárolhatsz fém karikára felfeszített selymet. Néhány lépésből áll az egész!

  1. Válassz ki, vagy rajzolj egy mandala motívumot. Ragaszd fel az asztalra, vagy üveglapra, hogy ne mozduljon el.
  2. A készen vásárolt keretet helyezd rá, és figyelj arra, hogy a minta középre essen. A motívum át fog látszani, könnyet átrajzolható ceruzával is.
  3. Vedd ki alóla a mintát, és kontúrozóval húzd át a vonalakat. Várd meg, míg megszárad a kontúrozó.
  4. Fesd ki a közöket a kívánt színekkel, és várd meg, míg megszárad.
  5. Vidd bele az egyéniségedet! A végén még kiegészítheted a kontúrozóval a mintát ízlésed szerint.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: