Faragott női motívum selyemsálon

Faragott női motívum selyemsálon

Ez a sál még 2011-2012 körül készült. Abban az időben különösen érdeklődtem a népi motívumok iránt. Még fára is festettem ezt-azt. Tanulmányoztam néhány néprajzi könyvet, kelengye láda faragásokat, tulipán szimbólumokat, egyszerű, de nagyon kifejező cserépedényekre rajzolt ősi motívumokat.

Nagyon nagy élmény volt felfedezni ezeket a régi, nagyon beszédes népművészeti alkotásokat. A tulipán szimbólumok olyan titkokat rejtenek, amikre nem is gondoltam. Teljesen levezetik a nővé válás útját a szirmok nyitottságán keresztül. Így rejtve üzeneteket a faragásokba és a hímzésekbe.

Amíg kutakodtam, rábukkantam egy nagyon különleges láda faragásra. A kelengye ládákat a férjhez menő lányoknak készítették, és ebbe gyűjtötték az esküvő előtt a legszebb hímzett ruhaneműket, ágyneműket, asztalterítőket. Majd az esküvőn ládástól együtt vitték a menyasszonyt a vőlegényhez. Az esküvő után is ebben tárolták a kelengye egy részét. Ezek a ládák nagyon szép faragásokkal készültek. Természetesen tele a nőiség a szerelem és a termékenység stilizált motívumaival.

A következőkben bemutatott női motívumot Jankovics Marcell, Jelképtár című könyve alapján készítettem. Ez a stilizált női minta egy faragott székely ládáról való. A címe: A nő, mint életfa. Szerintem gyönyörű!

Kézzel festett selyemsál női motívummal

Így szerettem bele ebbe a női szimbólumba, ami nagyon egyszerű vonalakkal készült, mégis összetett és csodásan kifejező. A felnőtt korba ért hajadon lányt szimbolizálja, aki mint egy gyönyörű, friss virág tündököl. Természetesen kicsit életfa motívum is. A gyökerek a befogadó, termékenységre kész nőiséget jelenítik meg. A földet, amibe a magot lehet vetni.

Majd következik a szoknya és a szoknya alatt rejlő nyitott combok, természetesen levelek formájában. Az emberi törzs egyben a fa törzse is, ami kecsesen nyúlik fel, és tartja a fa koronáját, a lombot, ágakat, ami itt egyértelműen a gyönyörű női hajkoronát mutatja.

Kézzel festett selyemsál

A két kéz, ugyanúgy, mint a két láb, levél motívumok által lett stilizálva, és természetesen nyitottságuk a termékenységre való felkészültséget mutatják. A fej egyértelmű, mint ahogy a haj és a benne lévő pántlika, vagy virág is, amin az élet virága motívum is fellelhető.

Nem tudtam elmenni emellett a különleges női motívum mellet. Természetesen ennek is selyemre kellett kerülnie. A színválasztás szinte adta magát. Nem tudtam elképzelni hozzá mást, csak föld színeket. Így a barnás-sárgás árnyalatok közül választottam első sorban.

Népi motívumos kézzel festett selyemsál

A megfestett sál hamar gazdára talált. Remélem még azóta is boldogan hordja az a számomra ismeretlen hölgy, aki magának választotta, hogy erősítse vele nőiességét.

 

 Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük