Tibeti mandala készítés

A mandaláról

A “mandala” szanszkrit szó, jelentése kör, középpont, kerület. Manapság igen ismertté és kedveltté vált a mandalakészítés. Nem ok nélkül. Ha magunknak készítjük, tükrözi a személyiségünket, de a legismeretlenebb oldalunkról. Kiolvashatjuk belőle az alkotó pillanatnyi testi és lelki állapotát. A tudattalan szimbólumai, a személyes fejlődés jelképei kerülnek felszínre. Eredete nagyon ősi. Mindig minden időben voltak gyógyító, varázsló, csillagjós vagy szent körök. A gótikus rózsaablakok is mandalák.A gyerekek is először köröket rajzolnak. Mandalakészítés közben oldódik a belső feszültségünk, letisztulnak a gondolataink. A modern pszichoterápiában is alkalmazzák Jung kutatásai alapján.

Maga a mandala évezredek óta használatos meditációs eszköz. A keleti és a nyugati kultúrákban, díszítőművészetekben fontos szerepük volt, valamint ma is igen sokszor használják. A természetben az élőlények formájában és színükben is felfedezhető.

A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat a tudat tágítására, gyógyításra. A buddhista kultúrában jutott a legnagyobb szerephez a nem túl régi történelemben. A mandala nem mindig kör alakú, de mindig a külső és belső világmindenség sűrített mása. A szabályos, ritmikusan ismétlődő minták képesek az élőlények energia rendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni. Ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja szervezet öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. A mandalák megemelik az ember energiaszintjét.

Minden mandala színeket és fényeket sugároz. Biológiailag is bizonyított, hogy a fény közreműködésével folyik az élő szervezetekben a biofizikai és a biokémiai folyamatok zöme. A fény meghatározó tulajdonságokkal rendelkező elektromágneses hullám. Az élőlények ezekre nagyon érzékenyek. A szemünkön keresztül a retinában lévő sejtek az elektromágneses hullámokat ingerületekké alakítják át, ennek alapján az agy képet alkot. Ez alapján látunk. A bőrünkkel is érzékelünk, és fotokémiai folyamatok indulnak be. A fény gyógyító energiáját a szervezet továbbítja a megfelelő irányokba. A kapott ingerek alapján működnek jobban, vagy kevésbé. Ez azt is jelenti, hogy működésük fénnyel, színekkel befolyásolhatók. Ez az alapja a mandalák gyógyító, energetizáló hatásának. A mandalák gyógyító hatása csakráinkon keresztül koncentráltan is bejuthatnak a szervezetünkbe. Elkészíthetjük saját csakra mandaláinkat is. Itt első sorban a színek szerepéről van szó, de az ősi motívumrendszerről se feledkezzünk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: