Tudatos és tudatalatti, mandala, meditatív kép

A mandala nem csak szimmetrikus lehet

Amikor a lelki egészségükért készítünk mandalát, vagyis elcsendesedünk egy tiszta lap fölött egy kellemes zenét hallgatva átadjuk magunkat az alkotásnak, akkor nem csak a klasszikus értelembe vett mandala forma fog előjönni belőlünk.

Ezek nagyon fontos pillanatok, mert a lelkünk kivetülései fognak a felszínre bukkanni. Természetesen nem vagyunk mindig harmóniában önmagunkkal. Ez látszódni fog a rajzunkon is. Ha háborog a lelkünk, vagy izgatottak vagyunk, mert valami újba kezdtünk, vagy egy utazás előtt állunk, esetleg új életszakasz (pl. házasságkötés) áll előttünk, akkor nem biztos, hogy szimmetrikus mandalát fogunk készíteni.

Nagyon fontos, hogy ne AKARÁSsal alkossunk ilyenkor. Csak engedjük, hogy vigyen az áramlás, engedjük át magunkat és csak a végén nézzünk rá a képünkre. A tudatalatti elengedésének egy látványos ábrázolását láthatjuk ezen a képen. Ez a kép szimbolikusan ábrázolja a tudatos felszínt, vagyis a megélt élményeket, a tudatalattit, ahonnan időnként a felszínre bukkannak az emlékeink és felismeréseink. Valamint ábrázolja a legalsó szintet, a mély tudatalatti réteget, ahova olyan dolgokat rejtünk el, amelyek rendszerint fájdalmas emlékekhez kötődnek. Olyan dolgok, amikkel nem tudunk, vagy nem akarunk szembe nézni.

Ha időnként mandalát rajzolunk, elengedjük a tudatos kontrollt, akkor szimbólumok formájában előjönnek az életünk fontos részei. Így tudhatjuk meg, hogy mit üzen az az időszak nekünk a tudatalattinkból. Nézzünk egy példát. Két saját képemet mutatom meg most példaként.

elvetett magvak/1

Ezeken a képen több motívum is felfedezhető. Egy hatalmas lelki átalakulás közepén készítettem ezeket a képet. A múltban megszerzett tudás kíván felszínre törni. Bizonyos dolgok már megvalósultak, (szárba szökkentek) más dolgok pedig még csak kicsíráztak. Egyszerre érzékelhető a múlt és a jelen, valamint a tudatalatti és a tudatos megjelenése. A nőiség szimbólumai egyértelműen jelen vannak. Ez nem klasszikus mandala, hanem meditatív kép inkább. A képek címe: “Elvetett magvak.”

elvetett magvak/2, mandala

A másik mandalám a „Sorskerék” címet kapta. Ez sem tudatosan készített mandala. Nagyon jól érvényesül benne az ellentétes erők dinamikája, az egyszer fent, egyszer lent érzése az életünkben. Sokszor érezzük, hogy kellene még egy apró lendület, hogy életünk hintája felfelé lendüljön. Egyúttal ebben a lendületben benne van az a törékeny pillanat, amikor hirtelen valamiért lefelé indulunk el, egy váratlan helyzet, egy rossz döntés miatt.

Sorskerék, mandala

 Ebből a mandalából ékszerek is készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: