Szeretném a látásmódodat egy kicsit kiélesíteni a mandalára. Egy kicsit el kell rugaszkodnod az eddig ismert sémától. Ne csak a rajzolt és festett mandalákat lásd meg és nézz tovább a templomok festett üvegablakokain. Valójában az egész világ mandala.

Mandalát bárhol felfedezhetünk a világban, csak nyitott szemmel kell járnunk. Biztosan rácsodálkoztál már a pók hálójára őszi reggelen, amikor a harmatcseppek csillognak rajta. Gyönyörű látvány. Nyáron pedig ugyanezeket a hálókat láthatod a bokrok között és természetesen ott ül a hatalmas pók a kellős közepén. Mi ez, ha nem a megtestesült egó.

pókháló mandala

De egy nyíló virág kibomló szirmaiba is bele tudunk feledkezni. Nem csak az illata bódít el, hanem a látványa is az egymásba kapcsolódó szirmoknak. A legegyszerűbb réti virág is káprázatos lehet a bibékkel és a porzókkal. Gondolj egy madárfészekre és lásd meg benne, a szálak szövevényét, a tollpihéket és benne a madár anyukát a tojásokkal.

virág mandala

Egy szép medál a nyakunkban is lehet mandala. A körbe font és fűzött gyöngyök csodás mandalát adnak ki. Készítsünk magunknak ékszereket. Különleges energiákat mozgósítanak azok a sajátkezű ékszerek, amelyekbe féldrága köveket helyezünk el. Akár amulettként is használhatjuk, vagy elajándékozhatjuk

Amit egész biztosan láttál már és nem biztos, hogy megláttad benne a mandalát, az nem más, mint egy nyári zselés tetejű gyümölcstorta. Vagy ott a gyümölcstál, amit a vendégek kedvéért állítasz össze.

gyümölcstorta mandala

A gótikában nagyon kedvelt volt a templomokban az úgynevezett rózsaablak, amely segítette a hívők elmélyülését, áhitatát az istentisztelet alatt.

Rózsaablak

De felfedezhetjük a mór művészetben is, mint csempe minta. Manapság ezt váltotta fel a sokak által kedvelt üveg és matrica festés, amire mindenkit csak buzdítani tudok.

csempe mandala

Mandalákat fedezhetünk fel akár a kémiai és biológiai képletekben és szemléltető eszközökben is.

Minden nép ősi szimbólum rendszerében ott lapul a mandala. A hímzés minták, a kis terítők, a csipkék, a kerek abroszok, a fafaragások, vagy épp a fonott kosarak is mind-mind azt bizonyítják, hogy a világban mindenhol ott vannak a mandalák.

matyó terítő

népművészeti tál

varrott csipke terítő

Nézz a kedvesed, vagy a gyermeked szemébe és meglátod az emberi mandalát az íriszben. Gyönyörű, szivárványos, sokszor több színű, amibe nagyon mélyen bele lehet feledkezni. Ugyanúgy ábrándozásra és érzelmekre késztet, mint mikor egy festett mandalát nézel.

Ugye, hogy ott van a világban mindenhol a mandala?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: