Bohém selyemsál

Így készült: Bohém selyemsál

Mielőtt az a vád érne, hogy csak virágokat festek selyemre, hadd mutassam meg egy régebbi selyemsál megszületésének fázisait. Ez a sál nagyon bohém mintát kapott. Rögtön bele is szeretett az egyik ismerősöm, és megvette. Szerencsére jó sok képet készítettem az előrajzolás és a festés aprólékos folyamatairól.

Lilás árnyalatú kézzel festett selyemsál

 

A minta nagyon egyszerű, és többször is megfesthető, téglalapok sokaságából áll. Ezen belül a színek szabadon variálhatók. Ebben az esetben alapszínnek a lilát választottam. Gyönyörűen élnek rajta a vidám árnyalatok. Sokszínűsége miatt nagyszerű öltözék kiegészítő lett. Ősszel és tavasszal is beilleszthető a ruhatárba.

Hogyan készül egy selyemsál?

De nézzük az alkotás folyamatát. Első lépésben itt is felrajzoltam a minták alapját a selyemsállal méretarányos csomagoló papírra. Ezt rögzítettem az asztalhoz celluxal.

Minta előrajzolása Az előkészítés fázisai

Aztán ráterítettem a nyers selyemsálat, és halványan felrajzoltam a mintát ceruzával a sálra. Ezután felfeszítettem a keretre a selyemsálat. A felrajzolt minták vonalait selyem kontúrozóval megrajzoltam.

A minta előrajzolása selyemre A selyem sál kifeszítése

Ebben az esetben többféle színű kontúrozót használtam. Kéket, lilát, gyöngyház színűt, aranyat… Amikor megszáradt a kontúrozó, elkezdhettem a festést ecsettel.

A minta előkontúrozása Színes kontúrozók használata selyemre

Először megfestettem az alapot egy lilás (szilva színű) festékkel. Aztán a kisebb négyzeteket és motívumokat festettem ki. Különböző technikákat használtam. Az egyszerűbbeket és a bonyolultabb akvarell technikát vegyítettem, így még izgalmasabb végeredményt kaptam.

A selyemsál alapjának megfestése A minták megfestése selyemre

Ismét megvártam, hogy az egész megszáradjon, majd levettem a feszítő keretről. Ezután vasalóval hőkezeltem, vagyis fixáltam a színeket. Mindezek után még nem ér véget a procedúra, mert ilyenkor kiöblítem, és félnedves állapotban újra ki szoktam vasalni a sálakat.

Selyemsál mintájának megfestése többféle technikával

Erre azért van szükség, mert amikor dúsan van használva a kontúrozó, és sötétebb árnyalatokat használok, akkor a selyem kissé elveszti a lágyságát, és a mosással puhítani lehet rajta. A vasalóval fixálható selyemfestéknek ez egy apró hátránya. A gőzöléssel fixált selymek puhábbak maradnak. De a színük így is gyönyörű marad. Jó hír, hogy minél többet használod a sálakat, annál puhábbak lesznek. Ezért ne tartogasd a szekrényedben ezeket az egyedi darabokat, hanem használd, gyűrögesd, hajtogasd bátran.

Kézzel festett selyemsál

Olvasd el a többi írásomat is az “Így készült” sorozatból:

Így készült a nagy selyemkép

Így készült…

Ha pedig Te is szeretnél magadnak egy általam festett selyemsálat, nézz körül a webáruházam selyemsál kínálatában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: