A ballagási búcsúajándék kiválasztása a tanároknak mindig nagy gondot jelent az osztályok tanulóinak és a szülőknek egyaránt. Hiszen sok embernek kell dönteni egy valamiről egyöntetűen. Rengeteg szempontnak kell, hogy megfeleljen az ajándék. Legyen maradandó, személyes, emlékezetes, összetéveszthetetlen. Ne csak anyagi, de eszmei értéket képviseljen. Sok esetben fontos a művészi érték, hogy ne egy fiók mélyén végezze az ajándék, hanem évek, vagy évtizedek múlva is szívmelengető érzés legyen a pedagógus számára, ha ránéz.

Évek óta kérnek tőlem ballagásra, évzáróra, tanárbúcsúztató alkalmakra kézzel festett selyemsálat vagy kendőt. Leginkább a hölgy osztályfőnökökre gondolnak ilyenkor. A selyemsál vagy kendő praktikus ajándék, mert minden korosztály hord ilyesmit. Természetesen az osztálynévsor ilyenkor az elsődleges. Igyekszem a megrendelők figyelmét felhívni arra, hogy úgy alakítsuk ki a mintát, hogy a szöveg vagy a nevek ne legyenek túl harsányak. Fontos, hogy ne csak egy alkalomról szóljon az ajándék, hanem éveken át hordható darab legyen.

Ezért én a neveket kicsi, de olvasható betűkkel ajánlom felírni, amennyire lehet, elrejtve a motívumok közé. De természetesen volt már konkrétan olyan kérés is, hogy a minta maga a nevek legyenek. Ekkor a színharmónia a legfontosabb adalék anyag.

De lássuk az ajándék példákat:

kisvirágos selyemsál ballagási ajándék
kisvirágos selyemsál ajándék tanároknak
kisvirágos selyemsál ballagásra tanároknak

Ennél a kisvirágos sálnál konkrét elképzeléssel jöttek a ballagó lányok. Ez egy már régóta meglévő mintám, ami amúgy is nagyon népszerű. Együtt beszéltük meg és választottuk ki a színeket a kedvenc tanárnő számára, így teljesen egyedi megoldás született. A nevek a virágok közé kerültek, jelképezve a tanulókat.


kék rózsás selyemsál ajándék pedagógusoknak
tulipános selyemsál ballagásra pedagógusoknak

Egy másik alkalommal két pedagógusnak kellett készítenem ajándékot, amit a Manótanoda pedagógusai kaptak. Annyi kikötés volt, hogy az egyik tanárnő a kék színt és a rózsákat szereti, a másik a sárgát, zöldet és a tulipánt. Így született meg két új mintám. Mindkét esetben a virágok szárainál rejtettem el a neveket, és külön kérésre a Manótanoda 2016-2020 felirat is felkerült.

tulipános selyemsál
tulipános selyemsál
kék rózsás selyemsál
kék rózsás selyemsál

tavaszi ágas selyemsál

A tavaszi ágas mintám egy nyelv tagozatos, kisiskolás csoport ajándéka volt. A szülők választása egy szintén meglévő mintámra esett. Úgy érezték, hogy a tavaszi ág, az apró rózsaszín virágokkal jelképezi legjobban a kicsi gyerekeket. Ebben az esetben is a virágok mellé kerültek a nevek. Ide egy évszám és egy mondat is került.

tavaszi ágas selyemsál nevekkel közelről
tavaszi ágas selyemsál nevekkel

További minta ötleteim is vannak, amiket el tudnék képzelni hasonló ajándékoknak. Például lehet inda minta levelekkel, ahol a levelekbe van írva a tanulók neve. De nagyon jó ötlet az is, ha a tanárnő kedvenc virága van megfestve, és a kendő szélén, egy csíkban elkülönítve van felírva a diákok neve.

árvácskás selyemsál
inda mintás selyemsál

Természetesen várom az egyedi ötleteket is. Még érdemes megnézni ezt a régebbi cikkemet is, ami egy óvodai csoport ballagási ajándéka volt.

Hálásan köszönöm az eddigi megrendeléseket, melyek nagyon megtisztelőek számomra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: