Húsvéti piros tojás hagymahéjjal festve

Szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat, amit a hagyományos módon, hagymahéjjal festett húsvéti tojások készítésénél szereztem.

Sokféle leírás van, de ahogy az ecoprint készítésnél, úgy itt is szabad kísérletezni. A végeredmény biztosan függ a tojás héjának minőségétől, és a festőlében eltöltött időtől is.

Ahogy én készítettem

Nagyon szép, friss, barna héjú, házi tojásokat sikerült beszereznem. A tojásokat 10-15 percig főztem. Hideg vízzel kezdtem, és tettem bele egy pár kanál ecetet, hogy a tojások héja porózusabb legyen. Elvileg így jobban fogja a festék anyag, de valójában nekem inkább foltosodást okozott.

Közben szép nagy adag hagymahéjat tettem egy lábasba, vizet öntöttem rá és elkezdtem melegíteni. Addig kell melegíteni a hagymahéjat, amíg el nem éri azt a színt a leve, amit szeretnél. Zubogva nem szabad főzni, inkább csak melegítsük.

Közben kiszaladtam a kertbe, és leszedtem néhány apróbb növényi részt, leveleket, virágokat, mert a növények lenyomatával akartam dekorálni a tojásokat.

Nyomat készítés a tojásra

A frissen főtt tojásokra kiválasztottam szép rajzolatú apró levélkéket és virágokat. Talán itt következett a legnehezebb rész. Ugyanis a szinte forró tojásokra kellett rátenni a növénykéket úgy, hogy aztán bele tudjam helyezni a harisnyába. A harisnyát jól össze kell fogni, hogy szoros legyen. A növényeknek jól rá kell préselődniük a tojásra, és nem szabad elmozdulniuk. Ez nem könnyű feladat. Ezért inkább kevesebb növényt akarjunk rátenni a tojásra. A rászorított harisnya darabkát úgy fogjuk össze a gumival, hogy az ne a szép, növénnyel bevont részre essen.

Ha ezzel kész vagyunk, tegyük egy üveg tálba a tojásokat, és öntsük rá a még meleg, de már leszűrt hagymahéjas festő levet. Fontos, hogy jól ellepje a lé a tojásokat. Ezután már csak várakoznunk kell. Én 3 és fél órán át hagytam a festőlében a tojásokat, de akár egész nap is benne lehetett volna. De már olyan kíváncsi voltam az eredményre, hogy kiszedtem a tojásokat.

Ennyi idő is elég volt. Már egy óra elteltével is meglestem, és már akkor is látszódott a színeződés. Aztán kibontottam a harisnyákból a tojásokat és levettem a növényi részeket. Nagy örömömre jól sikerültek. Az egyiknél még a levélke zöld színe is megmaradt, úgy, mint a selyemnél az ecoprint eljárás folyamán. Ezután már csak egy kis zsiradékkal áttöröltem, hogy fényesebbek legyenek a tojások.

Amíg várakoztam, készítettem néhány olyan tojást is, amit bolti festékkel festettem pirosra. Itt az eredmény.

IMG_9610-800

Kicsit barnásabb, pirosnak nem mondanám a hagymahéjas eljárással készült festett tojást. De teljesen természetes alapanyagokkal készült. Akinek ez fontos, biztosan ezt fogja választani.

Fontos, hogy olyan növényt válassz a dekoráláshoz, aminek nincs mérgező hatása. Így nyugodtan adhatod a fiúknak amikor meglocsolnak.

Örömteli húsvéti készülődést és jó kísérletezést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: