A mandala: önismeret és öngyógyítás

A mandala: önismeret és öngyógyítás

A “mandala” szanszkrit szó, kört, középpontot jelent. Egyszerre ősi és modern, mivel minden korban és minden kultúrában megtalálható. Egy időtlen csoda, mely minden embert megállít egy pillanatra, és gondolkodásra késztet. Belemélyedünk, és szinte megáll az idő körülöttünk.  A lényege épp ez. Akár nézzük, akár készítjük, egy időre kizökkenünk a hétköznapokból. Szinte elakad a lélegzetünk, és csak figyeljük. A mandala középpontja a “mélymag”, “mélytudat”, melyben hatalmas erő feszül. Hozzá tartozik a környezet, mely a személyiség teljességét mutatja meg. Ide tartozik a tudat, a személyes tudattalan, és egy nagy rész a kollektív tudattalanból. Lenyűgöz a harmónia és a hirtelen megjelenő belső csend.

Rózsaablak

Épp ez volt a lényege a gótikus templomok rózsaablakainak a középkorban. Ezek csodálatos mandalák. A testileg, lelkileg megfáradt ember, aki vasárnap elment a misére és tekintetét az ég felé emelte, megfeledkezett mindenről, mikor a festett üvegen keresztül besütött a nap. Lelke emelkedett állapotba került és békére lelt.

indian-mandala

Az indián kultúrában gyógyításra is használták. Színes kövekből, gyógyfüvekből, mágikus tárgyakból, nagy kört formáltak a földön és a beteget abba fektették. Énekkel, zenével, tánccal vették körül, mely a gyógyfüvek illatával együtt, szintén egy módosult tudatállapotot eredményezett a gyógyítónak és a betegnek egyaránt.

A tibeti kolostorokban meghatározott motívumokkal készítik a mandalákat. Sokszor a földön alakítják ki színes homokból. Miközben mantrákat énekelnek, lélekben segítik társukat, aki útnak indult valamilyen okból. Amikor az ügy elintéződött, elseprik a mandalát, ezzel is szimbolizálva a világ mulandóságát. A modern tudomány is alátámasztja, hogy relaxált állapotban könnyebben gyógyulunk, jobbak az élettani funkcióink.

Ezt a gyógyító hatást fedezte fel Yung is, aki bevezette a mandala készítést a modern pszichoterápiába. Manapság nagyon népszerű terápiás eszköz. Kimutathatóan segíti különösen a pszichés betegségek gyógyulását. Nem kell hozzá rajztudás, mert a mandalakészítésnél lelki rezdüléseink szimbolikus formában jelennek meg. A kész alkotást megnézve, láthatjuk jelen állapotunkat képi formában. Árulkodnak a színek és a formák. A terapeuta előtt nem marad titok. Egy csodálatos utazás, egy játék az önmagunk megismerése felé vezető úton. Aki egyszer kipróbálta, újból és újból visszatér a rajzoláshoz.

Kedves Olvasó! Kezdj bele bátran! Megsúgom: már biztosan csináltál kezdetleges mandalát. Amikor 2-3 évesen belemerültél a színes ceruzák varázsába és csak rajzoltad a köröket, és a napocskákat? Igen. Ilyen egyszerű. A természet körülötted mind ezt tükrözi vissza. Vágj keresztbe egy narancsot, vagy nézz bele egy virágba. Tudom, hogy már el is képzelted és a mosoly ott ül az arcodon. Ez a mandala, az önismeret és az öngyógyítás titka.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük