ecoprint selyempárna akác levéllel

Ecoprint technikával készült selyempárnák

Mióta megismerkedtem az ecoprint technikával, minden évben izgatottan várom, hogy beinduljon a nyári szezon. A növényi festékanyaggal való festés egyre népszerűbb hazánkban is. Nem véletlen, hiszen évek óta tendencia, hogy figyeljünk jobban a fenntarthatóságra és a természetre. Az ecoprint technika és a növényekkel festés pedig teljesen erről szól.

Vannak olyan ecoprint technikák, amiknél lehet használni szárított növényeket is, de én azt szeretem a legjobban, amikor frissen leszedem a kertből a növényeket, és a friss színanyagot nyerem ki belőle. Természetesen csak annyi növényi részt kell leszedni, ami épp szükséges. A workshopokon is figyelünk erre. Itt-ott lecsípünk egy-egy levelet vagy ágacskát, ami garantáltan visszanő és nem károsítja a növény fejlődését. A saját kertem növényeit használom a munkáimhoz és a workshopokon is.

Mivel selyemfestő vagyok, ezért elsősorban selyemre készítem a nyomatokat. Minden növényi nyomattal készült sál és kendő teljesen egyedi és megismételhetetlen lesz. De természetesen készítettem már más anyagra is nyomatot, amiből például táskák lettek.

Most viszont a selyempárnákat szeretném bemutatni. Ezek nagy része a gőzöléses technikával készült. Azért szeretem ezeket a párnákat, mivel a természetes színek miatt tökéletesen illeszkednek a hazánkban is kedvelt skandináv lakberendezésbe, és jól megállják a helyüket a minimalista designban is.

A jól kivehető, de mégis kicsit „kopottas” hatású levél mintázatok miatt pedig beilleszthetőek a vintage stílusba is.

Merített vagy áztatásos technika

Ezeket a párnákat merített ecoprint technikával készítettem. Ugyanúgy kerültek fel a levelek a selyemre, de nem gőzöléssel fixáltam, hanem egy áztatásos technikával. Ennek köszönhető a szép alap színük.

Gőzöléses technika

Ezt az egy párnát pedig egy régi, sárgás alapszínű lepedővászonra készítettem gőzöléses technikával. Majd varrtam neki egy hátulját. Szerintem nagyon különleges lett.

növényi nyomatos párna

Ha jól megnézed a képeket, láthatod, hogy milyen szépen kirajzolódnak a levelek. Teljesen felismerhető a rózsa, az eukaliptusz és az akác levél is. Az akácot nagyon szeretem, mert mindig minden körülmények közt szép világoszöld nyomatot hagy.

Természetesen a növényi festéssel készült dolgok idővel kissé változtatják a színüket, de megfelelő kezeléssel nagyon sokáig élvezhető a szépségük. Sok év után pedig akár újra is lehet őket festeni.

További ecoprint technikával kapcsolatos cikkeimet itt találod: https://csajbokmarta.com/ecoprint/

Ezeket a párnákat meg is vásárolhatod a webáruházamban: https://www.enkisboltom.hu/ecoprint/ecoprint-parna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: