ecoprint technikával készült selyemsál

Ecoprint: selyem festés növényekkel

2018 nyarán egy különleges, teljesen egyedi technikával kísérleteztem, amikor a selyem festés növényekkel történik. Ez Magyarországon még mindig alig ismert, de egyre népszerűbb. Idő közben a kíváncsiság más természetes anyagok felé is elcsábított. Így jött a selyem és a szatén selyem mellé a vászon, gyapjú és a pamut. A sálak mellé így került egyre többféle öltözék kiegészítő és lakberendezési tárgy is. Az eljárás neve, amivel dolgozom, az ecoprint. Ami nem más, mint a növényi részekkel (levelek, virágok) való nyomat készítés. Most egy rövid ízelítőt szeretnék bemutatni az elkészült darabokból. 

A selyemfestésnek ez a módja azért fogott meg, mert még a klasszikus selyemfestésnél is egyedibb és megismételhetetlenebb. Több órás előkészítő munka (gyűjtés, áztatás, gőzölés) után tárul a szemünk elé a kész alkotás, ami a természet és az ember közös együttműködésének az eredménye. Mivel tudjuk, hogy az ember is, és a természet is elég kiszámíthatatlan, ezért minden sikeresen elkészült darab valóságos csoda és ünnepi pillanat.

Miért érdekes az ecoprint?

Elmélyült tudást és alapos előkészületet, sok kísérletezést igényel az olyan levelek megtalálása, amelyek alkalmasak erre a technikára. Szerencsére segítségül tudtam hívni a rég nem használt fitoterápiás tudásomat, amit most ismét alkalmam van használni. Még így is minden alkalom egy újabb kísérletnek számít, mert a lehetőségek végtelenek.

ecoprint vászontáska és selyemsál

A múló természet megörökítése izgalmas játék. Ahogy minden ember más formájú és egyéniségű, egyszeri és megismételhetetlen teremtmény, úgy a levelek és a virágok is. Ezért úgy gondolom, hogy elsősorban azok a személyek fognak beleszeretni az alkotásaimba, akik értékelik az egyedi, egyszeri és megismételhetetlen dolgokat.

A lenyomatok szín és forma változatossága garantálja az egyediséget, melyet még tovább fűszerez az, hogy a levelek alsó és felső oldala más-más színt eredményezhet.

Úgy érzem, időszerű, hogy ez a technika is napvilágot lásson hazánkban. A környezettudatos életmód, az újrahasznosítás, a természetvédelem minden ma élő ember számára fontos kell, hogy legyen, ha a gyermekeink számára élhető világot akarunk hagyni.

Ezért az eco print technikával készült alkotásaimban a felhasznált anyagok mind ezt a szemléletet tükrözik. Így egyúttal antiallergének is. A 100% hernyóselymen kívül lenvászon, pamut és gyapjú alapanyagot használok. Sok esetben újrahasznosított lepedővásznat alkalmazok. A kiegészítő dekorokhoz maradék anyagokat teszek, melyek szintén természetes alapúak. Így minimálisra csökkentve a műszál, gumi, műanyag és fém cipzárak, csatok felhasználását. Nem sajnálom az időt a saját készítésű táskafülek varrására sem. Igyekszem fagombokat használni, melyek fokozzák az egyedi megjelenést.

eco print vászontáska

Kinek ajánlom?

Termékeim és alkotásaim azokat az embereket, (elsősorban nőket) szólítják meg, akik szeretik a természetes földszíneket, szeretik és védik a természetet és értékelik az egyedi megoldásokat. Az elkészült dolgaim használhatóak a hétköznapokban, a selyemsálak pedig alkalmi viseletnek is kiválóak. Minden mosható, de mivel növényi színezékkel festettek, ezért csak a kézi mosás ajánlott. Öblítéskor célszerű enyhe ecetes öblítést is használni. Így a színek tartósak és élénkek maradnak.

A jövőt tekintve a következő tervem egy modern, extravagáns kollekció kialakítása, melynek első darabja ez a táska. A rozsdával való festés szintén nagyon izgalmas eljárás. Ezt talán a férfiak is közelebb fogják érezni magukhoz a különleges lenyomatú pólókon ingeken és táskákon keresztül.

rozsdanyomatos vászontáska

5 Comments

 • Kedves Márta, gratulálok, gyönyörűek az ecoprint munkáid!
  Azonban szeretném jelezni, hogy ez a mondatod azért nem áll meg: “A selyemfestésnek egy olyan módjával, amit Magyarországon szinte senki sem csinál. ”
  Pl. Rikov több évig készített és árult csodás ecoprint selymeket, mostanában Hajgató Sára készít és tanít ilyesmit, és Szakács Niki, az ő termékeik is forgalomban vannak, de a Harmatcseppek és a Ballagemma blogokon is több erről szóló bejegyzés született az utóbbi években, hogy csak néhányat említsek. És ott van Szöllősi Anna is, aki ecopriint fonalakat fest. És jó, hogy ilyen sokfelé születnek szépségek!
  De csodálatosan kontrasztos, szép rajzú selymek, festődtek nálad is, ami nem is olyan egyszerű – én is próbálkoztam ilyesmivel, de nekem csak igen visszafogott színek-halvány minták keletkeztek… szóval még egyszer, grat, és további sok sikert!

 • Kedves Zsuzsi! Köszönöm a hozzászólásodat, és azt is, hogy felhívtad a figyelmemet még néhány alkotóra ebben a technikában. Sokat keresgéltem ebben a témában magyar viszonylatban, és Hajgató Sárán és Balla Gemmán kívül nem találtam olyat, aki tényleg csak ecoprint technikával dolgozik. A növényi részekből kinyert festékanyagokkal történő textil vagy fonal festést én az ecodying körbe sorolom. Ezek valóban nagyon izgalmas eljárások, mert csodálatos fonalakat lehet velük készíteni, de nem nyomat készítés. Sok sikert kívánok Neked a további kísérletezéshez, mert mindenképp érdemes vele foglalkozni akár hobbi szinten is. Használd ki a nyár adta lehetőségeket és csinálj szép ecoprint nyomatokat! 🙂

  • Kedves Márti
   Tenyleg nem sokan keszitenek ezzel a technikaval anyagfestest nalunk, persze a kulfoldi oldalakon mindenki hirdeti magat hogy milyen ugyes, de ahogy te is festesz azt kevesen tudjak. Pont ezert ragadtam le a weboldaladon. Nagyon tetszenek a munkaid:)
   Én a napokban fedeztem fel az ecoprint festest es azonnal nekialltam az elso darabomnak. Pamut vaszonra kiserleteztem, az eredmeny nem rossz de ennel sokkal jobbra torekszem:)
   Napok ota bujom az internetet es keresem azokat a webuzleteket ahol ‘nyers’ anyagot lehetne venni de a molinon es anginon kivul amelyek a legolcsobb kategoriaba tartoznak
   egyebet nem talaltam:( persze ezek nagyon jo eros anyagok es sokmindent lehet kesziteni beloluk. Nem venned rossz neven ha erdeklodnek hogy te ismersz e olyan helyet ahol be lehetne szerezni alapanyagnak valo textileket? Vagy tudnal ajanlani olyan anyagot kiserletezgeteshez amire egy kezdonek is sikerul valami nezhetot festeni?

   Elore is koszonom valaszod:)
   Üdv.: Reka

  • Licskóné Balogh Sarolta

   Szervusz Márti!

   Én is próbálkozom az eco painting-el. Sajnos még a víz-ecet arányokat nem ismerem. Tudsz segíteni mennyivel kezdjek? Köszönöm!

 • Kedves Réka!
  Elnézést, hogy csak most válaszolok. Én a kísérletezéshez régi műszál mentes lepedő vásznakat ajánlok. Ezek talán könnyen beszerezhetőek, és ez a legolcsóbb.Turiban vegyél fehér pamut pólót, az is nagy élmény kipróbálni. Ezen kívül és csak selyemre dolgozok. A pamut alapanyagokra én úgy tapasztalom, hogy nem marad tartós a szín. A selyemnél is idővel/mosással természetesen fakulnak a színek egy kicsit. A selymet én a Selyem ABC nevű webáruházban vásárolom, de a művészellátónál is lehet venni. Gyapjúval is érdemes kísérletezni. De mindenek előtt ajánlok egy könyvet, amit érdemes beszerezni. Az anyagok előkészítéséről sokat fogsz megtudni belőle: Kemendi Ágnes: Festés növényekkel
  Csak természetes anyagot használj, és ha teheted állati eredetűt. (Selyem, gyapjú) Azon látványosabb eredményt érsz el. Én is az internetről tanultam meg mindent szinte. Érdemes csatlakozni növényi festős facebook csoportokhoz is.
  Sok sikert kívánok, és köszönöm a kedves szavaid. 🙂
  Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: