Ecoprint: selyemfestés növényekkel

Ecoprint: selyemfestés növényekkel

Az elmúlt hónapokban egy különleges, teljesen egyedi technikával kísérleteztem. A selyemfestésnek egy olyan módjával, amit Magyarországon szinte senki sem csinál. Idő közben a kíváncsiság más természetes anyagok felé is elcsábított. Így jött a selyem és a szatén selyem mellé a vászon, gyapjú és a pamut. A sálak mellé így került egyre többféle öltözék kiegészítő és lakberendezési tárgy is. Az eljárás neve, amivel dolgozom, az ecoprint. Ami nem más, mint a növényi részekkel (levelek, virágok) való festés. Most egy rövid ízelítőt szeretnék bemutatni az elkészült darabokból. 

ecoprint nyomat selyemre ecoprint nyomat selyemre 2

levél lenyomat ecoprint technikával selyemre a kész ecoprint selyemsál

A selyemfestésnek ez a módja azért fogott meg, mert még a klasszikus selyemfestésnél is egyedibb és megismételhetetlenebb. Több órás előkészítő munka (gyűjtés, áztatás, gőzölés) után tárul a szemünk elé a kész alkotás, ami a természet és az ember közös együttműködésének az eredménye. Mivel tudjuk, hogy az ember is, és a természet is elég kiszámíthatatlan, ezért minden sikeresen elkészült darab valóságos csoda és ünnepi pillanat.

a friss ecoprint nyomat selyemre borbolyával

ecoprint technikával festett selyembetétes kistáska

Elmélyült tudást és alapos előkészületet, sok kísérletezést igényel az olyan levelek megtalálása, amelyek alkalmasak erre a technikára. Szerencsére segítségül tudtam hívni a rég nem használt fitoterápiás tudásomat, amit most ismét alkalmam van használni. Még így is minden alkalom egy újabb kísérletnek számít, mert a lehetőségek végtelenek.

ecoprint vászontáska és selyemsál

A múló természet megörökítése izgalmas játék. Ahogy minden ember más formájú és egyéniségű, egyszeri és megismételhetetlen teremtmény, úgy a levelek és a virágok is. Ezért úgy gondolom, hogy elsősorban azok a személyek fognak beleszeretni az alkotásaimba, akik értékelik az egyedi, egyszeri és megismételhetetlen dolgokat.

A lenyomatok szín és forma változatossága garantálja az egyediséget, melyet még tovább fűszerez az, hogy a levelek alsó és felső része más-más színt eredményezhet.

ecoprint selyemsál

eco print technikával festett selyemsál

Úgy érzem, időszerű, hogy ez a technika is napvilágot lásson hazánkban. A környezettudatos életmód, az újrahasznosítás, a természetvédelem minden ma élő ember számára fontos kell, hogy legyen, ha a gyermekeink számára élhető világot akarunk hagyni.

ecoprint selyemsál és vászontáska a paradicsomokkal

eco print technikával festett selyemsál

Ezért az eco print technikával készült alkotásaimban a felhasznált anyagok mind ezt a szemléletet tükrözik. Így egyúttal antiallergének is. A 100% hernyóselymen kívül lenvászon, pamut és gyapjú alapanyagot használok. Sok esetben újrahasznosított lepedővásznat alkalmazok. A kiegészítő dekorokhoz maradék anyagokat teszek, melyek szintén természetes alapúak. Így minimálisra csökkentve a műszál, gumi, műanyag és fém cipzárak, csatok felhasználását. Nem sajnálom az időt a saját készítésű táskafülek varrására sem. Igyekszem fagombokat használni, melyek fokozzák az egyedi megjelenést.

eco print vászontáska

Termékeim és alkotásaim azokat az embereket, (elsősorban nőket) szólítják meg, akik szeretik a természetes földszíneket, szeretik és védik a természetet és értékelik az egyedi megoldásokat. Az elkészült dolgaim használhatóak a hétköznapokban, a selyemsálak pedig alkalmi viseletnek is kiválóak. Minden mosható, de mivel növényi színezékkel festettek, ezért csak a kézi mosás ajánlott. Öblítéskor célszerű enyhe ecetes öblítést is használni. Így a színek tartósak és élénkek maradnak.

ecoprint vászontáska és selyemsál

ecoprint vászontáska és selyemsál 2

A jövőt tekintve a következő tervem egy modern, extravagáns kollekció kialakítása, melynek első darabja ez a táska. A rozsdával való festés szintén nagyon izgalmas eljárás. Ezt talán a férfiak is közelebb fogják érezni magukhoz a különleges lenyomatú pólókon ingeken és táskákon keresztül.

rozsdanyomatos vászontáska2 thoughts on “Ecoprint: selyemfestés növényekkel”

  • Kedves Márta, gratulálok, gyönyörűek az ecoprint munkáid!
    Azonban szeretném jelezni, hogy ez a mondatod azért nem áll meg: “A selyemfestésnek egy olyan módjával, amit Magyarországon szinte senki sem csinál. ”
    Pl. Rikov több évig készített és árult csodás ecoprint selymeket, mostanában Hajgató Sára készít és tanít ilyesmit, és Szakács Niki, az ő termékeik is forgalomban vannak, de a Harmatcseppek és a Ballagemma blogokon is több erről szóló bejegyzés született az utóbbi években, hogy csak néhányat említsek. És ott van Szöllősi Anna is, aki ecopriint fonalakat fest. És jó, hogy ilyen sokfelé születnek szépségek!
    De csodálatosan kontrasztos, szép rajzú selymek, festődtek nálad is, ami nem is olyan egyszerű – én is próbálkoztam ilyesmivel, de nekem csak igen visszafogott színek-halvány minták keletkeztek… szóval még egyszer, grat, és további sok sikert!

  • Kedves Zsuzsi! Köszönöm a hozzászólásodat, és azt is, hogy felhívtad a figyelmemet még néhány alkotóra ebben a technikában. Sokat keresgéltem ebben a témában magyar viszonylatban, és Hajgató Sárán és Balla Gemmán kívül nem találtam olyat, aki tényleg csak ecoprint technikával dolgozik. A növényi részekből kinyert festékanyagokkal történő textil vagy fonal festést én az ecodying körbe sorolom. Ezek valóban nagyon izgalmas eljárások, mert csodálatos fonalakat lehet velük készíteni, de nem nyomat készítés. Sok sikert kívánok Neked a további kísérletezéshez, mert mindenképp érdemes vele foglalkozni akár hobbi szinten is. Használd ki a nyár adta lehetőségeket és csinálj szép ecoprint nyomatokat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük