Mahónia növény bogyói

Ecoprint technika és a festő növények

Az ecoprint technika lényege, hogy a fák, bokrok, virágok leveleit és szirmait segítségül hívva nyomatokat készítsünk. Ezek a nyomatok kerülhetnek papírra, nemezre, selyemre, pamut anyagra, és egyeseknek sikerül bőrre is elkészíteni. Ilyet még csak egy helyen láttam a pinteresten, de lenyűgözőnek találtam. Remélem egyszer nekem is lesz hozzá szerencsém.

A Növények

Piros és sárga festésre alkalmas virágok

Elkezdtem érdeklődni olyan növények iránt, amiknek valamelyik része textilfestésre alkalmas. Lassan, de biztosan telepítem is befele a kertünkbe ezeket. Jövőre már könnyebb dolgom lesz, mert tavasszal már remélhetőleg megerősödnek a most elültetésre kerülő új növényeim.

Növények a kertemből

Addig is kísérletezek a hagyományos, mindenki által ismert növények festő erejével. Még a nyár közepén csináltam egy próbát a mahónia gyönyörű hamvas lila bogyóival. Rettenetesen fog, ezért csak gumikesztyűben érdemes hozzányúlni. Ebből szerencsére elég sok van itthon. A levelei, amik elég szúrósak, nem sok nyomot hagytak. Ez meglepett, mert a rózsalevelek nagyon hasonlóak hozzá, és azok pedig gyönyörű nyomatot hagynak.

Rózsa levél nyomat ecoprint technika használatával

A technika

A technika számtalan módon megvalósítható. Lehet gőz fölött „párolni” az anyagokba tekert növényeket, és lehet „kifőzni”. A párolásnál a levelek a bennük lévő színanyagot adják ki. Csak kísérletezéssel tudod meg, hogy melyik milyen nyomot hagy maga után. Sok pozitív és negatív élmény is éri az embert. Alig vártam, hogy kipróbáljam a szőlőlevelet és a borostyánt, mert nagyon szeretem ezeket a levél formákat. De csalódás ért, mert nem sok minden látszott belőlük.

Szőlő levél nyomat készítés

Pozitív élményt nyújtott viszont a bangita (amit nagyon megszerettem) és a borbolya, ami még szúrós is. A bangita levele egyszerre többféle színt is hagy maga után. A borbolya pedig gyönyörű vöröses-barnás árnyalatokat hagy. Nemrég olvastam, hogy a gyökere gyönyörű sárga színt ad. Egyszer majd kipróbálom, de most még kicsi a bokor, nem kínzom meg a gyökereit.

Borbolya ág nyomata selyemre

Szerettem volna olyan selyemsálakat is készíteni, aminek alapszíne is van. Ezért visszatértem a mahónia bogyóhoz. Szerintem gyönyörű eredményt értem el, aminek nagyon örültem. Ezen felbuzdulva egy hatalmas fej céklát is kipróbáltam. Nagyon halvány rózsaszín lett az eredmény, ami nem is olyan tartós. Viszont ad egy nagyon sejtelmes, nőies hatású alapszínt a sálaknak. Legközelebb a sima hagymahéjat fogom kipróbálni. Már gyűjtöm hozzá a megfelelő mennyiséget.  

Bangita levél selyemsálon, ecoprint technikával

További információért és még több képért kattints ide: https://csajbokmarta.com/ecoprint/ecoprint-selyemfestes-novenyekkel/

Ecoprint technikával készült termékeimet megvásárolhatod itt: https://www.enkisboltom.hu/ecoprint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TOP

Látogasd meg webáruházamat is: